luni, 22 februarie 2010

Atenţie la posturile de şofer de taxi în regim privat

Acest articol îl dedic celor interesaţi să se angajeze în Marea Britanie pe posturi de şoferi de taxi. Fiţi vigilenţi în ceea ce priveşte oferta anunţului dar, mai ales, la termenii contractului pe care îl semnaţi (contract de colaborare/de muncă). Întrucât, deşi vi se promit, spre exemplu, venituri de 800 de lire sterline/săptămână, se poate ca la sfârşitul lunii să nu rămâneţi decât cu foarte puţini bani. De ce? Pentru că, fără să fi fost atenţi, aţi semnat un contract prin care vă obligaţi să suportaţi toate costurile legate de angajare şi/sau de întreţinerea maşinii de lucru, şi ajungeţi să plătiţi o chirie prea mare comparativ cu condiţile de cazare.

Acesta a fost cazul unor români plecaţi la lucru în Marea Britanie prin intermediul unei agenţii din Focşani. Posturile oferite erau de şofer de taxi în regim privat. Oamenii au semnat, fără să îşi dea seama, contracte prin care declarau, de fapt, că sunt lucrători pe cont propriu (self employed). Astfel că se obligau, fără să ştie, la suportarea, pe cont propriu, a cheltuielilor legate de închirierea maşinilor de taxi, de asigurări, combustibili, precum şi la plata amenzilor de circulaţie primite, a asigurările sociale şi a impozitului pe venit. Românii erau în realitate sub-contractori pe cont propriu, iar nu angajaţi, neputând astfel beneficia de avantajele contractului de muncă tradiţional (garanţia unui salariu minim pe lună, orar fix de lucru, dreptul la concediu de muncă/de boală plătit, etc.).

Pericolul poate fi însă şi mai mare, întrucât contează şi tipul de autorizaţie de muncă care vi se eliberează. Potrivit Reglementărilor privind Imigraţia şi Autorizarea Lucrătorilor (2006), lucrătorii care derulează raporturi de muncă fără a deţine autorizaţiile necesare pot fi sancţionaţi cu amenzi de până la 5.000 de lire sterline şi/sau cu închisoare de până la 3 luni.

Informaţi-vă cum trebuie în ceea ce priveşte locul de muncă care vi se propune. Pe website-ul britanic al HM Revenue & Customs, puteţi afla care este regimul aplicabil jobului dvs., răspunzând unor întrebări simple privind tipul activităţilor ce trebuie să le desfăşuraţi. Evitaţi astfel riscul de a fi amendaţi şi/sau trimişi după gratii.

Fiţi vigilenţi(e) şi nu uitaţi să ne împărtăşiţi experienţele dvs. legate de munca în străinătate.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu