marți, 16 februarie 2010

Atenţie la contractele de muncă în agricultură în Marea Britanie!

Dacă doriţi să obţineţi un loc de muncă în Marea Britanie, în domeniul agricol, următoarele informaţii vă vor fi de folos. Ţineţi cont de ele, întrucât foarte mulţi români care lucrează în agricultură pe teritoriul britanic se regăsesc în situaţii în care nu sunt plătiţi pentru toate orele muncite sau plătesc comisioane nesimţit de mari către agenţii de recrutare în străinătate care îi trag, mai apoi, pe sfoară.

1. Dacă nu aveţi contract de muncă cu angajatorul, sunteţi plătit DOAR pentru orele efectiv lucrate! În aceeaşi ordine de idei, fermierul nu este obligat să vă plătească orele pe care nu le-aţi putut munci din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile, conform Ordinului privind salariile în agricultură (Agricultural Wages Order 2008), dacă nu aveţi un contract de muncă scris încheiat cu el. Situaţia se schimbă dacă există o înţelegere contractuală scrisă între dvs. şi patron, caz în care acesta trebuie să vă plătească numărul de ore de muncă prevăzute în contract, chiar şi dacă nu le-aţi putut efectua din cauza vremii nefavorabile sau al altor factori.
Sfat: Solicitaţi întotdeauna angajatorilor introducerea/negocierea unei clauze în contractul de muncă care să reglementeze plata în situaţiile în care din cauza condiţiilor meteorologice, a lipsei comenzilor, sau a altor evenimente, nu vă puteţi desfăşura activitatea.

2. Citiţi întotdeauna cu atenţie clauzele contractului de muncă încheiat cu angajatorul britanic, mai ales cele legate de felul în care sunteţi plătit! Şi aceasta pentru că au existat situaţii în care agenţii de ocupare a forţei de muncă din Româna promiteau câştiguri salariale mai mari, calculate ca o medie a programului normal de lucru, dar nu ofereau informaţii clare cu privire la situaţia în care muncitorul nu putea lucra, dar nu din cauza lui. În multe cazuri, muncitorii români ajungeau să lucreze în medie doar 28,5 ore pe săptămână, motiv pentru care şi salariile lor erau mici, de unde şi nemulţumirile acestora.

Fiţi vigilenţi(e) şi nu uitaţi să ne împărtăşiţi experienţele dvs. legate de munca în străinătate!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu