joi, 18 februarie 2010

Atenţie la falsele oferte de muncă în Marea Britanie!

Dacă v-aţi decis să faceţi pasul de a munci în străinătate, posibilităţile de căutare a ofertelor de angajare oriunde în lume sunt, astăzi, nelimitate. Fie că mergeţi la sigur, printr-o cunoştinţă, sau că răspundeţi unui anunţ publicat pe hârtie sau on line, aveţi la dispoziţie o varietate de propuneri de joburi.

Şi tocmai din cauza multitudinilor de locuri de muncă în afara ţării apar şi falsele oferte de angajare. De această dată îmi propun să vă solicit atenţia în ceea ce priveşte anunţurile de pe internet propunând joburi în Marea Britanie. Şi în lumea angajărilor zicala „nu tot ce zboară se mănâncă“ este foarte adevărată. În consecinţă, fiţi atent(ă) cui vă trimiteţi CV-ul atunci când doriţi să răspundeţi la o ofertă de muncă în Regatul britanic.

Cum vă puteţi feri de falşii angajatori? O soluţie simplă şi rapidă constă în verificarea firmei de mediere (agenţia de recrutare din România) şi a a companiei britanice angajatoare. La Oficiul Registrului Comerţului din România puteţi solicita informaţii privind legalitatea funcţionării firmei româneşti, în timp ce pe angajatorul britanic îl puteţi controla apelând la serviciile on line ale instituţiei britanice Companies House. Dacă angajatorul dvs. nu apare în evidenţa niciuneia dintre instituţiile de mai sus, înseamnă că trebuie deja să vă puneţi întrebări în ceea ce priveşte onestitatea anunţului.

De asemenea, înainte de semnarea contractelor de muncă/contractelor de mediere/contractelor de colaborare, vă sfătuiesc să le analizaţi foarte atent şi chiar să vă documentaţi cu privire la posibilitatea angajării în Marea Britanie. Verificaţi dacă este permisă angajarea cetăţenilor români în meseria/profesia pentru care se face anunţul, dacă este necesară obţinerea unei autorizaţii de muncă anterior începerii lucrului, iar, dacă da, aflaţi cine trebuie să obţină această autorizaţie şi cât costă. Informaţi-vă cu privire la condiţiile de acces pe piaţa muncii din Marea Britanie. Şi, nu în ultimul rând, vă îndemn să nu achitaţi niciunul dintre comisioanele cerute pentru obţinerea unui loc de muncă înainte de a vă documenta şi de a verifica cât de serioasă este oferta respectivă de muncă.

Închei printr-un exemplu concret de înşelăciune, întâmplat unui grup de 24 de muncitori români plecaţi la muncă în Marea Britanie.
Conaţionalii noştri au apelat la serviciile de mediere oferite de un „agent“ de plasare a forţei de muncă, din România, pentru locuri de muncă necalificate în Marea Britanie. În schema de înşelăciune era implicat şi un agent britanic. Ajunşi în Marea Britanie, cei 24 de români s-au trezit singuri, uitaţi în gara de tren din Londra. Reprezentanţii agenţiei britanice nu mai răspundeau la telefon. Oamenii au fost interpelaţi de poliţia britanică, contrariată de faptul că românii aşteptau grupaţi la intrarea în gară. Astfel s-a aflat faptul că fiecare dintre cei 24 de cetăţeni români ar fi trebuit să plătească agenţiei britanice o sumă de 300 de lire sterline reprezentând costul cazării pentru o lună de zile. Oamenii au explicat că persoana de contact era de negăsit şi au cerut ajutorul poliţiei pentru a intra în legătură cu agenţia britanică. Contactată de către Ambasada României la Londra, agenţia britanică a negat orice implicare în acest caz , atât în ceea ce priveşte agentul de ocupare a forţei de muncă din România, cât şi firma la care urma să se facă plasarea lucrătorilor. Presupusul „reprezentant” care a încheiat contractul cu agenţia română, precum şi datele acestuia de contact (adresă de e-mail, număr de telefon mobil) nu aparţineau, de fapt, companiei britanice. Scopul chemării cetăţenilor români în UK pare să fi fost perceperea sumei de 300 de lire sterline pentru cazare, fără intenţia de a oferi efectiv acest serviciu.

Astfel de cazuri sunt foarte frecvente, fapt ce trebuie să vă pună în gardă. Pentru a avea mai multă siguranţă, vă îndemn să consultaţi doar ofertele de locuri de muncă în străinătate publicate pe portalurile profesioniste, cum sunt Tjobs.ro (4700 oferte), Myjob (3700 oferte, cele mai multe în Marea Britanie- 3300), Ejobs (2500 oferte), sau Bestjobs (370 oferte).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu