sâmbătă, 30 ianuarie 2010

Atenţie la ofertele de muncă în Cipru!

Agenţia Naţională de Ocupare a Forţei de Muncă (ANOFM) ne sfătuieşte să nu dăm curs oricărei oferte de muncă în Cipru. Este bine să verificăm agenţii de ocupare a forţei de muncă din România care propun joburi în Cipru, iar dacă este vorba de un anunţ găsit pe internet trebuie să ne interesăm în prealabil cu privire la seriozitatea ofertei. Ba mai mult, este recomandabil să ştim cine este angajatorul cipriot pentru care urmează să lucrăm.

Atenţie la contractele pe care le semnaţi! Peste 200 de români au fost astfel înşelaţi, fiind forţaţi să semneze contractele de muncă în grabă, în condiţii precare (în autoturisme, aeroport), majoritatea fără să primească o copie a contractului.

Foarte multe plângeri către Ambasada României din Cipru s-au făcut împotriva „angajatorului” cipriot Yiannis Piripitsis (de 38 de ani), care NU ARE LICENŢĂ DE FUNCŢIONARE CA AGENT DE MEDIERE!! Ceea ce înseamnă că nu are voie să propună angajări sau să semneze contracte de plasare de forţă de muncă în Cipru.
Ultimul caz semnalat se referă la aproximativ 200 de lucrători români care munceau pe şantier, la construirea aeroportului Larnaca, în condiţii de muncă, hrană şi cazare improprii, cu un program de muncă prelungit (10 – 12 ore) şi fără a li se plăti orele suplimentare. Muncitorii români trăiau în barăci construite din prefabricate, fara necesităţile elementare, ca electricitate, toalete, paturi şi asternuturi. Nu aveau apă caldă, doar două toalete şi o maşină de spălat. Nu puteau face duş şi nu aveau de mâncare. Dacă voiau cearşafuri sau pături, erau taxaţi cu 25, 30 sau 50 de euro. Camerele în care trăiau erau pline de rozătoare şi insecte unii dintre muncitori aveau urme de infecţie pe corp pentru tratarea cărora au fost transportaţi la spital.
Nu erau practic plătiţi, pentru că la sosirea în Cipru li se cerea să îî plătească lui Yiannis Piripitsis un comision de 750 - 800 de euro, pentru că el le găsea de lucru. Însă lucrul pe care îl primeau, nu era cu contract, erau doar munci ocazionale, unde nu erau plătiţi deloc, până când nu achitau comisionul „cipriotului”.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu