miercuri, 24 martie 2010

Muncitori români neplătiţi de abator german

32 de mucitori români plecaţi la muncă în Germania au fost înşelaţi de agenţia care i-a recrutat la începutul lunii noiembrie 2009.

Românilor li se promisese salariul de 7,50 euro/oră ca şi tranşatori de carne într-un abator din orăşelul german Oldenburg, filială a lanţului de abatoare Danish Crown din Danemarca. Schema înşelăciunii este însă cu mult mai complicată. Românii nu erau, în fapt, angajaţi nici de abatorul german, nici de compania daneză Danish Crown. Ei lucrau, fără să o fi înţeles, în numele unei agenţii de recrutare din Cipru, ATLANCO LIMITED, care, printr-o agenţie de plasare a forţei de muncă din Irlanda, încheiase contractele cu românii.

După o lună de lucru, în ziua salariilor, românii au descoperit cu stupoare că cei 7,5 euro/oră se transformaseră în 3 euro/oră. Din cei 32 de conaţionali, doar unul şi-a primit salariul pe luna decembrie, însă calculat la 3 euro/ora.
Atunci a înţeles presa germană şi daneză schema. Anume, faptul că există o directivă UE care permite unei companii dintr-un stat UE (abatorul german) să angajeze personal provenind dintr-un alt stat UE, prin intermediul unui subcontractant (agenţiile de recrutare din Cipru şi Irlanda). Directiva UE respectivă acceptă, de asemenea, ca salariile muncitorilor să fie calculate la nivelul tarifelor minime din ţara în care este înregistrată agenţia de recrutare.

Iată cum, muncitorii români încheiaseră, în realitate, un contract de colaborare cu agenţia irlandeză, singura răspunzătoare de asigurarea salariilor lor, fiind supuşi respectării condiţiilor în vigoare din legislaţia irlandeză.

Poliţia germană s-a autosesizat, cazul fiind încă în cercetare. Între timp, cei 32 de români au rămas fără salariile pe decembrie 2009 şi ianuarie 2010…

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu